Creepy crawly insects & parasites

Vlooien, teken en andere parasieten

Met andere woorden, de tijd van de vlooien, teken en andere parasieten komt er weer aan.
Wat kun je hier nou preventief tegen doen, zonder dat je middelen hoeft in te zetten die schadelijk kunnen zijn voor je hond?

De afgelopen tijd komen er steeds meer berichten voorbij dat het toedienen van druppels of het gebruiken van een chemische vlooien- en tekenband schadelijk is voor de gezondheid van mens en dier.

Aan de andere kant wordt er geadviseerd om regelmatig je hond te behandelen tegen vlooien, teken en wormen. En dat advies wordt niet voor niets gegeven. Van vlooien kan je hond een lintwormbesmetting oplopen of een vlooien-allergie. Bij teken loopt je hond risico om de ziekte van Lyme op te lopen en van de wormen waarmee je hond besmet kan zijn, kan je hond o.a. maag/darmklachten of darmafsluiting krijgen. Daarnaast zijn deze wormen vaak ook schadelijk voor kinderen of zwangere vrouwen.

De vraag rijst dus, wat is nou de beste aanpak om mijn dier vrij te houden van parasieten, zonder hem giftige en schadelijke stoffen toe te dienen?

Eerst even wat theorie achter de verschillende parasieten. In deze blog richt ik me op vlooien, teken en wormen.

Vlooien

Vlooien zijn parasieten die zich voeden met het bloed van hun gastheer. De gastheren zijn zoogdieren, waaronder katten en honden, maar ook mensen kunnen gebeten worden door vlooien. Vlooien zitten echter niet permanent op hun gastheer. Ze komen daar alleen om zichzelf te voeden. 80% van de tijd zitten ze dus niet op je hond of kat, maar verblijven ze in de omgeving, waar ze ook hun eitjes leggen.

Hoe herken je of je hond last heeft van vlooien?

– Je hond krabt veel

– Je hond bijt in zijn vacht

– Bij het kammen vind je zwarte puntjes. Als je deze op een vochtig stukje keukenpapier legt, wordt dat een rode vlek.

De risico van een vlooienbesmetting bij je hond is verhoogd als je katten hebt of als je hond regelmatig door de struiken loopt. Maar dat niet alleen. Het kan ook te maken hebben met de gezondheid van je hond. De ene hond heeft nooit last van vlooien, terwijl de andere hond wel een vlooienmagneet blijkt te zijn en dat kan te maken hebben met de gezondheid van je hond. Hoe gezonder de hond, hoe minder aantrekkelijk hij is voor parasieten. 

Teken

Teken zijn parasieten die leven van bloed van hun gastheer. De gastheren zijn gewervelde dieren, dus honden, katten, paarden en mensen zijn aantrekkelijk voor teken. Teken leven vooral in (hoog) gras en bladeren bij bomen en struiken. De teek kruipt op je hond en kruipt naar warme plekken waar hij zich vastbijt. Er zijn gebieden waar teken enorm talrijk zijn, waar dat is, kun je via deze kaart controleren.

Het risico op ziektes van een tekenbeet ontstaat op het moment dat de teek minimaal 16-24 uur vastzit op zijn gastheer. 

Onze honden kunnen ook ziekte van Lyme krijgen. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat veel honden besmet zijn, zonder fysieke klachten. In de praktijk komt het echter wel voor dat er dieren zijn die klachten krijgen. Wetenschappelijk is er echter niet bekend waarom tijdens onderzoek de dieren geen klachten krijgen bij een besmetting.

Wat we wel weten is dat ook bij teken de gezondheid van je hond van belang is. Hoe gezonder je hond, hoe groter de kans is dat hij minder aantrekkelijk is voor teken.

Wormen

Er zijn verschillende wormen waarmee je hond besmet kan raken. Deze ga ik niet allemaal omschrijven, in de link van de koptekst kun je lezen welke wormen er zijn. Wormen leven in het lichaam van hun gastheer. Per worm kan het verschillen in welk deel van het lichaam zij zich ophouden en hoe zij zich voortplanten.

Besmetting vindt plaats doordat je hond dode dieren kan eten, snuffelt in gras waarin eitjes liggen, snuffelt aan ontlasting en likt aan poten of andere dieren.

Het is voor een parasiet niet zinvol dat hij zoveel van zijn gastheer consumeert, dat zijn gastheer daaraan overlijdt. Bij een gezond dier is er dus een goede balans tussen parasieten en weerstand daartegen zodat het dier niet ziek wordt van de besmetting. Ook hierbij geldt, hoe gezonder je hond, hoe beter de hond in staat is om zich te weren tegen een wormbesmetting. Het is echter ook zo dat honden ziek kunnen worden van een wormbesmetting en omdat onze pups met wormen geboren worden, zal helemaal wormvrij vrijwel niet lukken.

Bestrijding/preventie parasieten

Wat kunnen we nou doen aan de verschillende besmettingen?

Allereerst; zorg dat je hond gezond is. Dit is echter niet altijd goed in te schatten, dus preventieve zorg (osteopathie, natuurgeneeskunde o.i.d.) is hierbij aan te raden. Heb je een hond die gevoelig is voor vlooien, teken en wormen, ga dan eerst kijken of je hem, met hulp van een professional,  kunt helpen zich beter te weren tegen besmettingen.

Daarnaast is er de preventie tegen de parasieten zelf. En dan bij voorkeur zonder het gebruik van chemische middelen. Want als het middel de parasiet dood, kun je ervan uitgaan dat het ook giftig is voor de hond (en zijn mens).

Vlooien

Voor vlooien betekent dat; houd je omgeving schoon. Stofzuig regelmatig op elke plek waar je hond zich in huis bevindt. Vergeet daarbij ook je auto niet. Daarnaast zijn er natuurlijke, milieuvriendelijke omgevingssprays die de vlooien, eitjes en larven in de omgeving bestrijden, zonder dat je je hond daarmee belast. 

Voor je hond kun je preventieve natuurlijke middelen inzetten zoals kruiden en natuurlijke vlooienbanden. Deze zorgen ervoor dat je hond minder aantrekkelijk wordt als gastheer. Let wel op met knoflook, in grote hoeveelheden is dit schadelijk voor je hond.

En mocht je een enorme vlooienbesmetting hebben, dan is het inzetten van chemische middelen misschien wel een optie. Want meerdere keren per dag kammen, je huis en auto schoonmaken is best wel een opgave. Maar weet dat het gif is voor je hond, dus daarna je hond helpen met een ontgifting is dan aan te raden.

Teken

Preventie voor teken houdt voornamelijk in je hond te helpen minder aantrekkelijk te worden om als gastheer op te treden en daarnaast eventuele onverhoopte vastgebeten teken zo snel mogelijk te verwijderen. 

De preventieve middelen voor teken zijn: Sprays, druppels, keramische halsband en/of kruiden . De sprays kun je vaak zelf maken. Recepten zijn op internet veelvuldig te vinden. Ook kant en klare sprays en/of druppels zijn te koop. De spray gebruik je voordat je met je hond gaat wandelen en zijn trouwens ook voor de mens in te zetten. De keramische halsband kun je zelf maken of via internet bestellen. Daarnaast kun je preventief kruiden geven door het voer, let ook hierbij op met knoflook. Al deze middelen zorgen ervoor dat je hond minder aantrekkelijk wordt voor teken. En omdat geen enkel middel 100% effectief is, is ook je hond goed kammen en controleren na een wandeling een “must”. 

Is je hond enorm gevoelig voor teken, en heb je al alles geprobeerd om dit te voorkomen, dan kom je er misschien niet onderuit om chemische middelen te gebruiken. Verdiep je echter goed in welk middel je wilt gebruiken, wat de risico’s zijn en hoe vaak het echt nodig is het middel in te zetten. 

Wormen

Preventief je hond ontwormen kan niet. Alleen als de hond op het moment van een besmetting ontwormd wordt, heeft ontworming zin. Of het dus nodig is je hond te ontwormen weet je alleen als je ontlastingsonderzoek laat doen door je dierenarts of een hiervoor gespecialiseerd bedrijf. Is de uitslag positief, dan kun je je hond ontwormen.

Dit kan met chemische ontwormingsmiddelen, maar ook met natuurlijke ontwormingsmiddelen. Bij chemische middelen geldt; geef je hond naderhand een detox, om hem te helpen de chemische stoffen te verwerken en uit te scheiden. Bij natuurlijke ontwormingsmiddelen adviseer ik om altijd de ontlasting van je hond op te ruimen (en daarna je handen goed te wassen). Dit is om verspreiding van besmetting te voorkomen, omdat de wormen/eitjes niet altijd dood uitgescheiden worden en dus anderen weer kunnen besmetten.

Tot slot

Concluderend kunnen we dus zeggen; voorkomen beter is dan genezen. Ook bij parasieten. Houdt je hond gezond, voorkom dat je dier besmet raakt en maak het voor de parasiet zo onaantrekkelijk mogelijk om jouw hond als gastheer te gebruiken. Op deze manier houdt je je hond vitaal, gezond en blij. 

Wil je weten wat osteopathie voor jou hond kan betekenen? Neem dan contact op.

Deel dit bericht